Bezoekersvraag

Kennisbank

Beheer van de paardenweide

Een verkeerde manier van beweiden en weidebeheer kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Ook blijken paarden met onbeperkt weidegang vaak te kampen met overgewicht. Paarden zijn sobere rassen die van nature vezelrijke grassen en kruiden eten.  Het beste is gras wat suiker- en eiwitarm is. Een grasmengsel wat voor koeien uitermate geschikt is, is voor paarden minder geschikt. Wat is de juiste manier om een paardenweide te onderhouden?

Koeienweide is geen paardenweide
De meeste paarden in Nederland lopen op een weiland dat is ingezaaid voor de intensieve rundveehouderij en dus veel Engels Raaigras te vinden is. Dit is erg goed voor koeien die veel eiwit nodig hebben voor de productie van melk. Paarden hebben juist meer structuur nodig en dat bevat Engels Raaigras niet. Let op: In zeer droge periodes kan op Raaigras een schimmel voorkomen die Raaigraskrampen, ofwel Lolitrem-vergiftiging veroorzaakt. Deze schimmel produceert een gif die de spiercoördinatie beïnvloed. De eenvoudigste manier om Raaigraskrampen te voorkomen is je paarden niet op te schraal land houden.

De manier van grazen van paarden is heel anders kan koeien. Paarden eten het gras met de tanden heel kort bij de wortel af. Koeien eten met de tong en grazen dit veel hoger af. Het grasmengsel voor paarden moet dus een laag groeipunt hebben, zodat het tegen kort afgrazen kan en onkruid niet de overhand kan krijgen. Lees meer over grasmengsels voor paarden.

Dag en nacht weidegang is erg goed voor beweging van je paard en het nabootsen van het natuurlijke graasgedrag, maar de meeste weilanden in Nederland zijn te rijk aan energie, waardoor het risico op overgewicht op de loer ligt. De meeste Nederlandse weilanden bestaan uit hoofdzakelijk Engels Raaigras. Dit is een productiegras die rijk is aan energie en arm aan structuur. Een weiland met diverse grassen en kruiden is beter geschikt voor paarden bevat minder energie, eiwit en suiker en meer vezels. Zo’n weide zal ook minder snel overgewicht veroorzaken

Geen schrale weide met kort gras
Veel mensen denken dat een schrale weide het beste is voor paarden, maar dit is niet het geval. Wanneer gras een tekort aan voedingsstoffen heeft zal gras ‘gestresst’ worden. Hierdoor groeien ze slecht en maken veel suikers aan. Een schrale weide met een hoog suikersuikergehalte kan aandoeningen als hoefbevangenheid veroorzaken. Ook is de kans op onkruid in zeer schraal, kort gegraasd weiland erg groot.

Kort gras kan veel  suikers, eiwitten en weinig vezels bevatten. Lang, hoog en volgroeid gras met relatief veel vezels en weinig energie is beter voor paarden. Eventueel kan de duur van de weidegang verkort worden door het paard enkele uren per dag in de paddock te zetten met hooi.

Onkruid bestrijden
Bestrijden van giftige planten  kan handmatig met een schoffel of de plant in zijn geheel eruit trekken. Regelmatig maaien van de paardenweide kan de hoeveelheid giftige planten en ongewenste kruiden verminderen. Ook is selectief bestrijden met gif een optie. Chemische stoffen zijn vaak giftig en mogen niet zomaar door iedereen gebruikt worden, dus laat je hierover informeren. Bekijk giftige planten voor paarden

Lees meer:
Bezoekersvraag: Na het maaien wachten met beweiden?

Bezoekersvraag: Bevat gemaaid gras meer eiwitten?
Bezoekersvraag: ingezaaid grasland eerst hooien?
Bezoekersvraag: Bemesten met koeienmest

Nieuws: Houd de weide gezond met rotatie grazen
Bemesten

Artikel Hoefslag 31, 2010: Natuurlijk weidebeheer
Weidegang
Water in de weide
Grasrantsoen
Nieuws: voorzichtig met eikels bij paarden