Bezoekersvraag

Kennisbank

Vitamine E voor paarden

Vitamine E is heel belangrijk voor jonge -, groeiende - en sportpaarden. Paarden die vers gras tot hun beschikking hebben zullen niet zo snel een tekort aan vitamine E hebben, maar vitamine E gaat in ruwvoer snel verloren. Als jouw paard geen vers gras krijgt, dan kan een aanvulling van vitamine E nodig zijn.

Wat is het?
Vitamine E is één van de belangrijkste vitaminen die een paard niet zelf kan aanmaken in het lichaam, waardoor het door middel van voeding verstrekt moet worden. Vitamine E heeft een kleine hoeveelheid vet nodig om te worden geabsorbeerd in het lichaam en valt daarom onder de vet oplosbare vitaminen. Grazende paarden krijgen meestal voldoende vet binnen van groen gras om aan deze behoefte te voldoen.

Wanneer belangrijk?
Vitamine E heeft verschillende functies in het lichaam, zoals ondersteuning van het immuunsysteem, zenuw- en spierfuncties en een antioxiderende werking. Hierdoor is vitamine E essentieel voor de gezondheid van jonge, groeiende paarden. Samen met selenium vervult vitamine E een belangrijke functie in de spieren, helpt ter preventie van spierziekten en beschermt het lichaamsweefsel tegen schade veroorzaakt door oxidatie.

Paarden die veel plantaardige olie gevoerd krijgen (meer dan 200 ml per dag) hebben een verhoogde behoefte aan vitamine E, omdat dit de oxidatie van vet voorkomt.

In welk voer?
Vitamine E komt voor in vers groenvoer, dus als paarden de beschikking hebben over vers gras of een ander groen voedergewas dan komt vitamine E tekort zelden voor. Echter vitamine E gaat snel verloren in het ruwvoer. Tijdens het oogsten en opslag van hooi gaat 30 – 85% van het vitamine E gehalte verloren. De hoeveelheid vitamine E in ruwvoer kan erg variëren, afhankelijk van het type ruwvoer en de oogstomstandigheden. Aangezien veel paarden, met name in de winter, geen toegang hebben tot vers weidegras wordt vitamine E standaard toegevoegd aan paardenvoer.

Behoefte, tekort & overschot
Paarden kunnen vitamine E in het lichaam opslaan. Deze opslag kan ca. vier maanden van onvoldoende inname (bijvoorbeeld in de winter) compenseren.  Veulens van merries met een tekort aan vitamine E hebben weinig tot geen reserves, waardoor zij extra vatbaar kunnen zijn voor infectieziekten. Daarom is vitamine E extra belangrijk voor hoog drachtige merries en hun veulens. Er zijn geen gevallen bekend, waarbij een overmaat aan vitamine E schadelijk zou zijn.

Een tekort aan vitamine E kan diverse klachten veroorzaken: spierdystrofie (zwakke en zuurstofarme spieren), lage weerstand tegen ziekten (terugkerende verkoudheid en hoesten) en spierstijfheid.

Lees meer:
Bezoekersvraag: voldoende vitamine E in hooi in de winter?
Extra vitaminen nodig?
Behoefte vitaminen en mineralen