Bezoekersvraag

Kennisbank

Voeren zogende merrie

Als het veulen geboren is zal deze afhankelijk zijn van de melk van de merrie. De aanmaak van melk kost de merrie veel energie. Hoe kun je zorgen dat je merrie niet tekort komt als deze een veulen moet zogen?

Voer tijdens de lactatie
Gedurende de eerste maanden van de lactatie stijgt de energie- en eiwitbehoefte van een paard aanzienlijk. Zie grafiek 1 en grafiek 2.

.
 Grafiek 1                                                                 Grafiek 2                                                             

De behoefte aan energie en eiwit is erg verhoogd tijdens de laatste maanden de dracht en eerste maanden van de lactatie. Hierbij is de grootste stijging te zien bij de eerste 3 maanden van de lactatie. Een zogend veulen vraagt veel van de merrie.

1. Geef extra krachtvoer
Door de verhoogde behoefte dien je extra te voeren tijdens de eerste maanden van de lactatie. Krachtvoer laat de melkgift snel stijgen. Bouw dit rustig op na de geboorte, zodat het darmstelsel de kans krijgt om zich te herstellen. Indien mogelijk is weidegang zeer goed. Het jonge voorjaarsgras bevat veel energie en eiwitten. Let hierbij wel op een geleidelijke overgang van stal naar weide.

2. Vitaminen en mineralen
Tijdens de lactatie schijnt de rol van koper voor het veulen iets af te nemen, omdat koper niet via de merriemelk wordt doorgegeven. Een merrie verliest veel calcium door de melkgift en heeft daarom aanvullende porties nodig.

3. Voldoende water
Geef een zogende merrie altijd voldoende water. Ze drinken al snel 50 liter water per dag. Lees meer: Water in de weide.

Lees meer:
Vijf tips voor het voeren van een zogende merrie
Behoefte energie en eiwit van een lacterende merrie
Behoefte vitaminen en mineralen van een lacterende merrie

Bezoekersvraag: Magere merrie na veulen?
Bezoekersvraag: Zogende merrie en groeiend veulen voeren