Bezoekersvraag

Kennisbank

Eventing

Voer voor eventing paarden

1. Snelle en langzame energie
Eventingpaarden hebben zowel snelle als langzame energie nodig. De dresuuurproef en het wegparcours vragen om beheersbaarheid en het springparcours en de cross vragen om snelheid en uithoudingsvermogen. Kies daarom een voeding met snelle en langzame energie. De energie uit haver komt bijvoorbeeld snel vrij, maar gerst en plantaardige olie zijn langzame energiebronnen.

2. Pas de voeding aan
Stem altijd de voeding af op de trainingsintensiteit. Tijdens een rustperiode dezelfde hoeveelheid krachtvoer blijven voeren is een aanslag op de spieren en vergroot de kans op spierverzuring of spierbevangenheid. Geef de avond voor en tijdens de rustdag minder krachtvoer. Wissel zwaardere trainingsdagen af met lichtere en geef tijdens de herstelfase voldoende koolhydraten(granen). Zorg in ieder geval na een zware training voor voldoende koolhydraten in de voeding in de vorm van granen of slobber.

3. Voorkomen van spierstijfheid
Spierverzuring kan ontstaan door een slechte opbouw in de wedstrijd of ongetrainde spieren. Een paard die snel last heeft van spierstijfheid kan het beste gevoerd worden met krachtvoer met een hoog aandeel plantaardige olie en een laag suiker/zetmeel gehalte. Bij de verzorging van de spieren zijn Vitamine E, Vitamine C en Selenium belangrijk. Daarnaast speelt de verhouding Calcium, Fosfor en Magnesium een belangrijke rol bij stijve spieren.


Voorbeelden van producten die (volgens producent) speciaal geschikt zijn voor eventingpaarden