Bezoekersvraag

Kennisbank

Water voor paarden

Water is een belangrijke voedingsstof voor pony's en paarden, bijvoorbeeld voor de spijsvertering en thermoregulatie. Paarden moeten altijd de beschikking hebben over vers, schoon drinkwater van goede kwaliteit.

Er zijn diverse factoren die watertekort bij paarden kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld de smaak van het water, gebrek aan water of geen dorst als gevolg van inspanning. Watertekort kan leiden tot verminderde prestaties, verminderde voeropname, uitdroging, en uiteindelijk de dood.

Het paardenlichaam bestaat voor ca. 65% uit water. Dit betekent dat een paard van 600 kg voor bijna 400 liter uit water bestaat.

Waterbehoefte
Als algemene regel geldt, een paard in rust heeft minimaal 30-35 ml water per kg lichaamsgewicht nodig om de waterbalans op peil te houden. Dit komt neer op ongeveer 18 tot 21 liter voor een paard van 600 kg. Twee factoren die de waterbehoefte sterk kunnen verhogen zijn prestatie en de weersomstandigheden. Bij flinke inspanning of hoge temperaturen kan de waterbehoefte oplopen tot 50 liter per dag. Paarden met diarree verliezen veel water, waardoor zij meer water nodig hebben per dag.

Prestatie & water
De intensiviteit van de arbeid heeft invloed op de waterbehoefte. Hoe zwaarder de arbeid en hoe meer een paard zweet hoe meer water hij nodig zal hebben. Prestatiepaarden dienen de beschikking te hebben over water voor en tijdens langdurige arbeid. Paarden moeten na arbeid eerst afkoelen voordat zij grote hoeveelheden water mogen drinken.

Zogende merries hebben 50 - 80% meer water nodig, in vergelijk met de onderhoudsbehoefte per dag. Deze extra hoeveelheden gebruikt een zogende merrie voor de melkproductie.

Weersomstandigheden & water
Temperaturen boven de 29 graden Celsius verhogen de frequentie en het volume van de wateropname. Temperaturen onder de 7 graden Celsius kunnen de wateropname verminderen.

Rantsoen & water
Paarden in de weide krijgen veel van hun behoefte aan water binnen door het eten van gras. Gras bestaat voor ca. 84% uit water. Een paard graast ca. 4 -5 kg gras per uur. Als een paard ca. 4 uur op de weide staat zou hij ca. 15 liter water binnen krijgen door middel van het gras. Een ruwvoerrantsoen daarentegen vraagt extra behoefte aan water door de opnamecapaciteit van vezels in de dikke darm.

Hooi en granen bevatten zeer weinig vocht, waardoor paarden daarnaast meer zullen moeten drinken om in hun behoefte te voorzien.

Grote hoeveelheden eiwit en natrium (zout) in het rantsoen verhogen de behoefte aan water, waardoor de hoeveelheid urine ook toeneemt.

Conclusie
Zorg dat jouw pony of paard altijd de beschikking heeft over voldoende vers, schoon water, met name bij hoge temperaturen. Let op dat je paard voldoende drinkt en overweeg om zout of elektrolyten aan het rantsoen toe te voegen indien jouw paard te weinig drinkt.

Lees meer:
Bezoekersvraag: kan mijn paard 5 uur zonder water?
Water in de weide
Fabel: paarden drinken liever geen ijskoud water
Onderzoek: Paarden hebben afkeer voor zuur drinkwater
Verliezen tijdens zweten
Column: De noodzaak van extra elektrolyten

Hydratatie afl. 1: Hoe lang kan een paard zonder water?
Hydratatie afl. 2: Uitdroging op warme dagen
Hydratatie afl. 3: Wateropname tijdens reizen en wedstrijden
Hydratatie afl. 4: Voldoende drinken