Bezoekersvraag

Kennisbank

Kokosolie voor paarden

Kokosolie is een hype in de humane voeding in verband met de vetzuursamenstelling. Daarnaast zou het gezonder zijn dan bakolie, omdat het hogere temperaturen aankan zonder dat er schadelijke stoffen worden gevormd. Het is zelfs zo populair, dat het nu ook wordt aangemerkt als ‘superfood’ voor paarden. Kokosolie is stukken duurder dan andere plantaardige olie, en zonder het te verwarmen kun je het niet gieten. Niet heel makkelijk in gebruik dus. En is het wel zo goed voor een paard?

1. Bron van energie
Kokosolie is vet. En vet is energie: het bevat 3 x zoveel calorieën als koolhydraten (suiker en zetmeel). Voor paarden die zwaar moeten (duur-)presteren of die moeilijk op gewicht te houden zijn, is vaak een rantsoen aan te raden met een vetpercentage hoger dan 7%. In zo’n vetrijkrantsoen zou kokosolie, net als andere vet- en oliesoorten, prima dienst kunnen doen als energieleverancier.

2. Stabieler dan olie

Plantaardige olie is rijk aan onverzadigde vetzuren. Gezond, maar ook extra gevoelig voor oxidatie. Dat houdt in dat plantaardige olie heel snel ranzig wordt. Vooral lijnzaadolie, wat veel meervoudig onverzadigde vetzuren bevat, is erg gevoelig. Bij oxidatie worden vrije radicalen gevormd, die allerlei reacties aangaan met andere voedingsstoffen en daarmee  op de lange termijn een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid. Kokosolie is juist rijk aan verzadigde vetzuren, welke veel minder gevoelig zijn voor oxidatie. In die zin zou je dus kunnen stellen dat kokosolie gezond is, ook voor paarden.

3. Antibacteriële eigenschappen?

Daar waar de vetzuren in plantaardige olie heel lang zijn (langketenig), is kokosolie rijk aan ‘middenketenige vetzuren’. Deze vetzuren staan bij andere diersoorten(zoals varkens) bekend om hun antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen en zouden het immuunsysteem kunnen versterken. Bij paarden is hier geen onderzoek naar gedaan, en aangezien paarden toch heel andere dieren zijn dan varkens, is het nog maar de vraag of deze eigenschappen ook hier gelden!

Moraal van het verhaal is dat kokosolie in ieder geval niet schadelijk is voor paarden, mits met mate gebruikt, en dat het een prima energiebron kan zijn. Maar een superfood voor paarden? Dat is wellicht een beetje overdreven.

Lees meer:
Visolie voor paarden
Maïsolie voor paarden