Bezoekersvraag
- klik hier om uw vraag te stellen
- bekijk hier alle bezoekersvragen
Kennisbank
- Bewegingsapparaat
- Spijsvertering
- Slokdarmverstopping
- Koliek
- Maagzweren
- Slechte spijsvertering/diarree
- Zandkoliek
- Spijsverteringsstelsel
- Basisprincipes voor een gezond maagdarmkanaal
- Relatie voeding en koliek
- Mest pH en bacterieflora tijdens voerveranderingen
- Gebitsproblemen
- Glutenintolerantie
- Leverziekte
- Voeren na een koliekaanval of -operatie
- Longen
- Vacht/Huid
- Van jong tot oud
- Dik of dun
- Gedrag
- Prestatie
- Rassen
- Educatie
- Rantsoenen
- Eenheden
- Het belang van voer wegen
- Behoefte energie/eiwit
- Glycemische index
- Hulp bij rantsoenberekening
- Natuurlijk voeren
- Biologisch paardenvoer
- GMO vrij paardenvoer
- Water voor paarden
- Voersystemen
- Goed ransoen samenstellen
- Verschil tussen brok en muesli
- Laag suiker/zetmeel dieet
- Veranderingen in het rantsoen
- Weidegang
- Ruwvoer
- Productie
- Fokkerij
- Vitaminen en mineralen
- Vet en olie voeren
Maximale tolerantie van vitamine A, E en D?
Door bezoeker Bakker op 05-02-2014
Wat is het maximale tolerantie niveau van: vitamine A, vitamine E en vitamine D voor een paard per kilo lichaamsgewicht? Met andere woorden, wanneer kunnen gezondheidsproblemen ontstaan? Ik weet dat paarden van Beta caroteen vitamine A kunnen maken, maar in de voeders en supplementen is meestal (synthetische) vitamine A toegevoegd.
Antwoord:
Het klopt dat een paard beta-caroteen kan omzetten in vitamine A. Het omzetten van beta-caroteen naar vitamine A is niet volledig efficient, waardoor het National Research Council schat dat 1 mg beta-caroteen gelijk is aan 400 IE vitamine A (NRC, 1989). De meeste krachtvoeders en supplementen bevatten toegevoegd vitamine A, omdat het niet voorkomt in planten. Beta-caroteen komt voor in luzerne, gras, kuilgras en wortels.
De opname van zeer grote hoeveelheden vitamine A is giftig en heeft een negatieve invloed op de botstructuur, haar- en huidconditie en spierspanning. Het NRC (1989) heeft een maximale grens gesteld van 16.000 IE per kg droge stof van het rantsoen. Voor caroteen is er geen tolerantiegrens gemeten.
Vitamine D kan ook giftig worden boven de tolerantiegrens. Een maximaal veilige grens is 2200 IE vitamine D3 per kg droge stof in het rantsoen. Dit geldt voor het voeren gedurende een lagere periode (NRC, 1989).
Voor vitamine E is er een tolerantiegrens gesteld op basis van onderzoek bij andere diersoorten. De maximaal aanbevolen hoeveelheid vitamine E is 1000 mg per kg droge stof in het rantsoen (NRC, 1989). Vitamine E komt o.a. voor in groenvoer, gras, klaver en luzerne.
Let op: deze tolerantiegrenzen per kg droge stof wordt bepaald over het gemiddelde van het totale rantsoen. Dit geldt niet uitsluitend voor het krachtvoer.
Lees meer:
Behoefte vitaminen en mineralen